Архитектурен комплекс „Рибарска махала”

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (няма рейтинг още)
Loading...

Rib mah
Архитектурен комплекс „Рибарска махала” (единствен по рода си по поречието на Дунав), в автентично възстановена рибарска къщи.
В Тутракан е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Архитектурен комплекс “Рибарската махала” е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. Той напомня като жива легенда за този поминък на нашите прадеди, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най – виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав.
Рибарска махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. До началото на ХХ век в нея живеят 1437 рибарски семейства и броят на професионалните рибари нараства на 2296 души при население 7926 жители на града. Независимо от настъпилите превратности в съдбата на Тутракан и Южна Добруджа до 40 – те години на ХХ век общият брой на риболовците достига до около 5000 души, а на “рибния пристан” има 1300 двуостри рибарски лодки. Архитектурен резерват „Рибарска махала” е неразривна част от музейната експозиция на Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене”.
Научната стойност на Рибарска махала се откроява и от факта, че в нея има изградени къщи отпреди 150 – 200 години и по своята архитектура имат национално значение.

Една от къщите е къща за гости. Стопанисва се от Историческия музей Тутракан.

3

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.