Античен кастел „Апиария“

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (няма рейтинг още)
Loading...

SANYO DIGITAL CAMERA
с.Ряхово, община Сливо поле – античен кастел „Апиария“ – разположен върху височината, известна под името „Калето“ или „Хисаря“ на високия дунавски бряг; две антични селища.
Римския кастел „Апиария“ се намира на брега на Дунава в землището на село Ряхово общ. Сливо Поле. Най- ранното споменаване на кастела срещаме в римските пътеводители от втората половина на 1 век. Твърде вероятно е преди това на мястото да е съществувало тракийско селище. В него са били настанени отряд конници- щитоносци, части от 1 италийски и 11 клавдиевски легион. Градът е бил епископски център. По времето на император Юстиян, крепостта е била ремонтирана. Бил е превзет от Аварите през 587 г. Някой автори са на мнение, че градът е продължил да съществува и след 6 век под името Скария.
Въз основа на данните, посочени в пътеводителите, че Апиария се е намирала на 9 или 14 мили източно от Тигра (Гр.Мартен) и на 13 мили западно от Трансмариска (Гр. Тутракан), Карел Шкорпил я локализира в местността Калето, на 6.5 км. североизточно от с. Ряхово. Относно името има две мнения- латинско (Пчелин) или тракийско.
Крепостта е разположена върху височината, известна под името „Калето” или „Хисаря”, на високия дунавски бряг. Значителна част от крепостта е разрушена от водите на река Дунав, а друга- при изграждането на Бръшляновската напоителна система. Когато за пръв път Карел Шкорпил е посетил Калето, е установил, че е запазен югоизточния ъгъл на крепостта, с дължина на стените около 60 м. Той споменава и за останки от стълба. Стената е имала дебелина 2.40 м. Лицевите страни са били изградени от дялани блокове, а вътрешността- блокаж от дребни камъни и спойка от хоросан, смесен със счукана тухла.
Над повърхността няма запазени стени в момента. При отлив на водата през летните месеци се виждат останките от стената.

3

Оставете коментар

You must be logged in to post a comment.